Managed wifi Altijd en overal goed bereik

Iedereen wil overal en altijd gebruikmaken van wifi. Lukt dat niet, dan wordt er al snel geklaagd. Veelgehoorde klachten zijn: ‘De verbinding is niet sterk’, ‘Het werkt onvoldoende’ of ‘Het gaat niet snel genoeg’. Weet je meer over hoe wifi in elkaar steekt, is klagen niet meer nodig. Je hebt dan altijd en overal goed bereik. In deze blog leer je meer over de werking van wifi en hoe je problemen kunt oplossen.

Wifi is allergisch

Wifi is allergisch voor drie dingen:
1)  een ijzeren frame
2)  water
3)  raampartijen waarin folie is verwerkt

De allergie voor een ijzeren frame is bij iedereen bekend (kooi van Faraday). Minder bekend is de allergie voor water. Nou wil het geval dat wij mensen voor ca. 65% uit water bestaan. Vrouwen iets minder, mannen iets meer. Sta je, terwijl je wifi gebruikt met je rug naar de wifi-ontvanger, dan blokkeer je het signaal en is de ontvangst logischerwijs slecht.

Vaak hoor ik mensen klagen dat ze in de tuin geen of slecht bereik hebben. Grote kans dat het raam daar de oorzaak van is. Dat kan afgedekt zijn met bijvoorbeeld warmte isolerend folie, dat geen signalen doorlaat.

Afdoende oplossingen

Zijn er dan afdoende oplossingen te bedenken? Jazeker, sommige problemen kun je zelf tackelen en soms is de hulp van een specialist dé uitkomst.

Wifi punten zijn vaak in de meterkast aangesloten. Het bereik vanaf dat punt is een straal van vijftien meter: zeven meter bereik gaat naar de straatkant, zeven meter gaat het huis in en evenzoveel meters gaan de diepte in. Aan de zeven meter bereik naar de straat en de diepte in heb je als gebruiker helemaal niets. Bereik dat dus allemaal verloren gaat. Met het plaatsen van een repeater los je dit probleem niet op. Al wordt dat vaak wel gedacht. Een repeater halveert de snelheid en het bereik wordt daardoor slechter. Een simpele oplossing is het wifi punt op de eerste verdieping te plaatsen.

Is het bereik nog niet 100%? Sluit dan een tweede wifipunt via een kabel aan. Draadloos kan er namelijk niet goed doorverbonden worden tussen twee wifipunten. Kom je nu buiten het bereik van het ene punt, dan schakelt automatisch het andere punt in. Dit overschakelen komt omdat beide wifipunten een eigen naam hebben en niet met elkaar kunnen communiceren. Nadeel: ongeveer 20 seconden heb je geen bereik.

Managed wifi

Dit nadeel is goed op te lossen met Managed wifi. Een duurdere oplossing, maar heel afdoend. Bij Managed wifi hebben de twee punten dezelfde naam en kunnen ze met elkaar communiceren. Hoe? Zodra je verbinding hebt gemaakt met punt 1, geeft dit punt automatisch een seintje door naar punt 2. Op deze manier creëer je dus één hotspot en merk je helemaal niets van de overgang.

In mijn volgende blogs geef ik je nog meer inzicht over hoe het internet werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *