Dag in dag uit een storende tv

Een regelmatig voorkomend, irritant probleem
Laatst werd ik gebeld door een van mijn bloglezers. Door het artikel over het Nieuwe tv-kijken kwam ze op het idee mij te bellen. Ze legde uit dat haar tv steeds vaker ging storen: het beeld vertoonde blokjes en haperde. Of ik daar wat aan kon doen? Mijn antwoord was duidelijk: dat kon ik zeker. Omdat de ene storing de andere niet is, geef ik je uitleg over de diverse storingen en hoe die op te lossen zijn.

TV-aansluiting via internet.
Bij veel huishoudens is de tv gekoppeld met het internet door middel van een zogenaamde internetomvormer (bijvoorbeeld een Devolo). Deze is op zijn beurt aangesloten op het stroomnetwerk. Op dit netwerk zijn ook allerlei elektrische apparaten aangesloten, die de oorzaak kunnen zijn van de storingen. Bij mijn klant was dat het geval. In de zomermaanden waren er geen storingen, maar nu het vroeger donker werd en er ook lampen aangingen en de kachel zijn werk ging doen, waren dat de boosdoeners. Bij haar kon ik gebruik maken van een loze telefoonleiding waar ik een UTP-kabel (Cat 5e) doorheen kon trekken. Een andere oplossing is een kabel leggen langs de plint of via een kruipruimte.
Er is nog een alternatief, maar daar ben ik geen voorstander van. De omvormer kan ook met een niet gebruikte coaxkabel verbonden worden. Dat noemen we een MoCA (Multimedia over Coax Alliance). Uit het stukje hieronder kun je de conclusie trekken waarom ik hier geen voorstander van ben.

TV-aansluiting via coaxkabel
Ook bij deze manier van tv-kijken kunnen er blokjes komen. Wil je dit verhelpen dan is het noodzakelijk om vanaf het aansluitpunt de complete bekabeling interferentiedicht te maken. Een moeilijk woord. Kort door de bocht uitgelegd: alle elektrische apparaten kunnen storingen geven op de coaxkabel en dat wil je voorkomen. Dit is best een intensieve klus waarbij je de volgende stappen moet doorlopen:
• Je begint bij de aansluitconnector. Die is meestal van plastic, wat je door metaal moet vervangen.
• Dan moet de kabel zelf een goede storingsdichte mantel krijgen.
• Vervolgens is het nodig om de aansluitdozen, waar je je tv-kabel inplugt, storingsdicht te maken of te vervangen.

Heb je heel dit circus achter de rug, dan is het nog steeds niet gegarandeerd dat de blokjes wegblijven. Als de coaxkabel (C18) te dun is, blijft het probleem zich voordoen. Deze kabel moet je vervangen door een dikkere coaxkabel, de C9. Is het probleem dan nog niet verholpen, kun je het best je leverancier bellen. Het probleem ligt dan buitenshuis.
Door dit laatste verhaal weet je nu wel waarom ik geen voorstander ben om de omvormer via een coaxkabel aan te sluiten.

Kamp jij met irritante tv-storingen? Geef me een seintje en ik kom kijken wat de beste oplossing is en om vervolgens de storing op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *