Beheer van datagebruik

Goed voorbereid op vakantie
Beheer van datagebruik voorkomt na afloop een hoge telefoonrekening

Als je op vakantie gaat, bereid je je goed. Je koopt een wegenkaart, laat de caravan en /of auto nakijken en sluit een verzekering af. Opladers, telefoon en tablets gaan mee in de reistas. Want natuurlijk wil je op de hoogte blijven van wat er op bijvoorbeeld op Facebook en Instagram gebeurt. Misschien wil je nog wat muziek of een leuke film downloaden. Daar is de telefoon uitermate geschikt voor: die heb je immers altijd bij de hand. Laat de vakantie maar beginnen.

Roaming aan of uit
Passeer je de grens, dan verschijnt er standaard een melding op de telefoon of je de roaming aan of uit wilt zetten. Omdat je via internet op de hoogte wilt blijven, zet je de roaming aan. Ongetwijfeld volgt er op enig moment van jouw provider een melding dat je op 80% van je verbruikslimiet zit. Misschien komt er ook nog een bericht dat je je limiet gaat overschrijden. Oké, dan weet je dat. De vakantie verloopt heerlijk. Je komt ontspannen thuis en je bent volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen bij de thuisblijvers, vrienden en kennissen. Maar dan…. Er valt een telefoonrekening op de mat. Oef, is dat schrikken, want hij is wel erg hoog. Hoe kan dat nou?

Datagebruik op de achtergrond
Wist je dat Facebook, ook als je het niet actief gebruikt, op de achtergrond standaard toch allerlei data ophaalt? Dat loopt al gauw op tot zo’n 100 MB per maand. Heb je een abonnement op jouw telefoon van 500 MB datagebruik per maand, dan neemt Facebook daar dus al 1/5 deel van in beslag. Maar ook het downloaden van films en muziek, het bekijken van YouTube filmpjes, werken in de cloud en Instagram zorgen voor een hoog dataverbruik. Praktijkvoorbeelden wijzen uit dat zelfs 2000 MB per maand niet voldoende is.
Gebruik je in het buitenland je internet op dezelfde manier als in Nederland, dan loopt jouw telefoonrekening al snel op. Je betaalt in het buitenland immers veel meer voor het gebruik van internet. Is een hoge rekening te voorkomen? Jazeker, maar dat vraagt om zelfdiscipline en een goede voorbereiding.

Mijn tips
Tip 1
Voordat je op vakantie gaat, test je op jouw telefoon bij instellingen welke applicaties hoeveel data verbruiken. Test het als volgt: zet eerst alle applicaties uit. Daarna ga je ze een voor een aanzetten om te achterhalen hoeveel een applicatie precies verbruikt.

Tip 2
Voordat je de grens overgaat, zet je alle applicaties uit. Als je met een applicatie wilt werken, zet je die aan. Ben je er klaar mee, dan zet je de applicatie weer uit. Op de achtergrond worden dan geen data meer opgehaald.
Op deze manier kun je toch alles volgen wat je wilt, zonder dat er na afloop van jouw vakantie een veel te hoge telefoonrekening op de mat valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *